Om mig

 

JohanMitt intresse för mental träning drog igång på riktigt efter en svidande förlust på ett lag-SM i judo för flera år sedan. Min match var den sista i en bäst av fem, och jag ledde stort på poäng. Med fem sekunder kvar passerade en snabb men definitivt verklig tanke,
”Bara jag inte förlorar nu”.

Jag kan idag se tillbaka på min tidigare person både sportslig och privat, och förstår att jag själv var mitt största hinder. Den insikten känner jag stor tacksamhet för idag.
De mentala hinder jag byggt upp för mig själv, både sportsligt och privat, raserades och plötsligt blev allt möjligt igen. Den mest tillfredsställande känslan är kontrollen att jag nu styr mitt liv i den riktning jag bestämmer snarare än att livet styr mig.

Människan är komplex och för att få ut mer av vår potential kan det vara bra att ha en mer holistisk syn än den vi har i västvärlden idag. Exempelvis tankar kan användas som en väldigt positiv kraft, samtidigt är de också nyckfulla och påverkas av vår biokemi. Det kan vara lätt att dras med av en negativ omedveten tanke och misstolka den som sanning.
Det är enligt mina erfarenheter just att bli medveten som är nyckeln till förståelse och utveckling.

Innan jag blev mental tränare utbildade jag mig till hälsoterapeut, kostrådgivare och massör. Jag inser nu att dessa bitar är bra att kunna men är sekundära verktyg. Det absolut mest effektiva är att börja med våra perceptioner och mentala kartor vi skaffat oss under livet.

För:
Människor VET att det inte är bra för kroppen med godis..
Människor VET att de skulle må bra av att träna..
Människor VET att de inte borde stressa..

Det är ett paradigm-skifte att börja sträva mot guldet (passioner/glädjefyllda mål) snarare än att komma bort från obehag och trygghetsknarka.img_1156_58f357442a6b228b07064872 (2)

Kampsport är fortfarande en stor del av mitt liv. Jag älskar kampmomentet och den känsla av harmoni som uppstår efter ett hårt träningspass.
Idag tävlar jag som proffs i mixed martial arts (MMA) där den mentala aspekten är väldigt påtaglig. Att tävla i MMA är att sätta mig i en obekväm och utmanande situation som ger upphov till starka känslor och många tankar. Det är lätt att prata om mentala tekniker men här får man verkligen testa dessa i skarpt läge.

Jag och Wim Hof i Polen 2016
Jag och Wim Hof, Polen 2016

Mitt ständiga driv att hitta nya metoder och vägar till utveckling ledde mig vintern 2016 till Polen där jag träffade Wim Hof (Iceman) för att lära mig mer om hans metod. Vilken kort beskrivet innebär att optimera kropp, immunförsvar och mentalt fokus via kylexponering och andningstekniker.
(Mer om detta finns att läsa i bloggen)

 

”det finns inga lata människor – bara människor utan tillräckligt motiverande mål”

Johan